Volg ons op:

Iedere twee weken lichten we een aspect uit dat in verband staat met vacatures. Van meest gemaakte fouten in vacatureteksten tot sectoren met de meest openstaande vacatures. Alles komt boven tafel. In deze eerste editie van ‘Inzoomen op vacatures’ trappen we af met de moeilijkst vervulbare vacatures.

Moeilijkst vervulbare vacatures

Wie dacht dat het om een enkel aantal beroepen gaat heeft het mis. Uit onderzoek van het UWV blijkt dat er bijna 140 beroepen zijn met moeilijk vervulbare vacatures. Dit is uiteraard in de sectoren die regelmatig berichten over personeelstekorten, zoals de techniek, ICT en onderwijs. Daarnaast komen personeelstekorten ook steeds meer voor bij onder andere juridische- en verkoopberoepen. In totaal kampen maar liefst 13 sectoren met moeilijk vervulbare vacatures.

Uit de cijfers van het UWV blijkt verder dat er in Nederland vooral een tekort is aan personen met specifieke kennis of vaardigheden. Hierbij gaat het vaak om beroepen waarvoor vakmensen met een middelbare beroepsopleiding worden gevraagd. Ook hoger opgeleide professionals zijn schaars. In deze categorieën zijn dus de moeilijkst vervulbare vacatures te vinden.

Daarnaast zien we de laatste jaren steeds meer moeilijk vervulbare vacatures voor beroepen waarvoor nauwelijks tot geen instroomeisen zijn. Voorbeelden hiervan zijn asbestverwijderaars, heftruckchauffeurs en verkoopmedewerkers bij tankstations. Deze beroepen zijn minder populair doordat het werk fysiek belastend is en de contracten niet optimaal zijn: Vaak is er sprake van werken op oproepbasis of een beperkt aantal uren per week.

In onderstaand figuur zijn de moeilijkst in te vullen vacatures per opleidingsniveau te zien:

Moeilijkst vervulbare vacatures per opleidingsniveau

Enkele oorzaken

Een gebrek aan sollicitanten is voor veel bedrijven een oorzaak voor moeilijk vervulbare vacatures. Het aantal banen en vacatures neemt toe, terwijl het aantal werklozen afneemt. Dit leidt tot minder sollicitanten per vacature. Andere redenen zijn onder andere dat bedrijven minder makkelijk vindbaar zijn en dat de flexibiliteit in de markt is toegenomen.

En zelfs als de sollicitanten er zijn, is niet meteen het probleem opgelost: Vaak hebben sollicitanten te weinig relevante werkervaring, voornamelijk bij bedrijfseconomische en administratieve beroepen. Bedrijven in de ICT merken juist dat de vakkennis van de sollicitant te vaak onvoldoende is.

De oplossing

De aanhoudende krapte waar we mee te maken hebben heeft grote economische en gevolgen voor Nederland. Eén op de vier werkgevers ervaart inmiddels productiebelemmeringen vanwege een tekort aan personeel. 40% van de werkgevers verwacht bovendien nog meer moeilijkheden bij het werven van personeel in de toekomst, blijkt uit onderzoek van het UWV.

Er is een oplossing voor het invullen van moeilijke vacatures, namelijk door het optimaliseren van de ‘candidate experience’. FairSterk heeft een model waarmee ze samen met de klant kijken naar de interne en externe arbeidsmarktcommunicatie, het recruitment en het recruitmentproces om zo de ‘candidate experience’ te verbeteren. Door het inspelen op emoties en het combineren van marketing en communicatie met werving en selectie worden organisaties aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt. Dit leidt er toe dat de juiste kandidaten worden gevonden voor moeilijk in te vullen vacatures.

Lees hier meer over arbeidsmarktcommunicatie en hoe je het kan toepassen om vacatures te vervullen.

Arbeidsmarktcommunicatie

Interessant?

Meer weten over dit onderwerp? Kom in contact met FairSterk