Volg ons op:

Een Applicant Tracking System, makkelijker gezegd een ATS, brengt het volledige recruitmentproces onder in één systeem.  In een ATS vind je alle benodigdheden die je nodig hebt voor de werving en selectie van nieuwe kandidaten. Daarnaast maakt een ATS het leven van een recruiter makkelijker en een stuk efficiënter.

Bijhouden en monitoren van alle binnenkomende cv’s, een behoorlijk tijdrovende klus voor een recruiter. Hoe ga je het bijhouden en waar ga je het bijhouden?! Je moet een plek creëren waar alle cv’s worden opgeslagen maar ook bijvoorbeeld een Excel bestand om al je notities in te kunnen verwerken. Dit gaat de eerste weken vaak wel goed tot het er steeds meer worden of wanneer je moet gaan zoeken naar een specifiek profiel. Al snel weet je niet meer welk cv’s er voorbij zijn gekomen en of je die perfecte kandidaat misschien al in je bestand hebt staan.

Applicant Tracking System

Gelukkig is hier een heel handige tool voor ontwikkeld, het Applicant Tracking System. Dit systeem koppel je aan de werken-bij-website of werken-bij-pagina van jouw organisatie. Met een ATS kun je het volledige recruitmentproces op één plek beheren, wat start met het plaatsen van de vacature tot aan het aannemen van een kandidaat.

De vacature wordt via het ATS op de werken-bij-website/pagina geplaatst. Wanneer een sollicitant via de website heeft gereageerd begint het Applicant Tracking proces. Een sollicitatie moet administratief worden verwerkt, intern worden gecommuniceerd en verdiend opvolging. Tegelijkertijd wordt de sollicitant geïnformeerd over de procedure en voortgang van het sollicitatieproces. Een goed ATS maakt dit proces kandidaat vriendelijk en aan de andere kant efficiënt en effectief voor de recruiter en organisatie.

De voordelen op een rij:

  1. Recruitment wordt een bedrijfsproces

Wanneer recruitment eenmaal is geïntegreerd in het bedrijfsproces kost het minder mankracht en dus minder tijd om kandidaat gegevens bij te houden, te ordenen en te verwerken. Contactmomenten worden eenvoudig ingepland en e-mail verkeer kan worden geautomatiseerd zowel richting de lijnmanagers als richting de kandidaten.

  1. Efficiënt en effectief

Een ATS biedt de mogelijkheid om de stroom aan kandidaten, openstaande vacatures en contacten effectief en efficiënt te onderhouden. Met het gebruik van een ATS zorg je voor een gestructureerd recruitmentproces met direct overzicht betreft de status van vacatures en kandidaten.

  1. Gebruiksvriendelijk solliciteren

Candidate experience is een belangrijke pijler voor potentiele kandidaten. Wanneer de kandidaat door een overzichtelijke en een gebruiksvriendelijke website een betere beleving ervaart tijdens het solliciteren sta je als bedrijf met 1-0 voor.

  1. Bouwen aan een talentpool

Door de binnenkomende kandidaten goed te administreren bouw je een eigen database op. Hierdoor ben je als bedrijf minder afhankelijk van externe bureaus. Maar daarnaast geeft het je de mogelijkheid om bij nieuwe vacatures eerst in de database te zoeken op basis van eerder ingevoerde trefwoorden. Ook geeft het je de mogelijkheid om aan de hand van bijvoorbeeld een nieuwsbrief alle kandidaten op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen binnen jouw organisatie waardoor je on-top-of-mind blijft.

  1. Rapportages en overzichten

Het ATS zorgt altijd voor een up-to-date overzicht van alle openstaande vacatures, sollicitanten en genomen of te nemen acties. Hierdoor kun je als recruiter in één oogopslag zien welke taken je nog moet uitvoeren  voor welke vacature of sollicitant. Met  behulp van rapportages kan het proces in kaart worden gebracht en worden gemeten om direct de voortgang en eventuele knelpunten te analyseren om verbeteracties uit te voeren.

Benieuwd hoe een creatief RPO als FairSterk jou kan helpen met recruitment en arbeidsmarktcommunicatie?

Download direct de whitepaper

Applicant Tracking System werkt!

Een Applicant Tracking System biedt een snelle en prettige sollicitatie ervaring aan de kandidatenkant en biedt voor een bedrijf een snelle administratieve verwerking met een overzichtelijke database.

Kiezen voor een Applicant Tracking System werkt! Het zorgt voor een betere candidate experience, wat ten goede komt van je Employer Brand. Maar anderzijds zorgt het intern ook voor hogere transparantie en een snellere en effectievere verwerking van binnenkomende sollicitaties. Zo mis je die perfecte kandidaat nooit meer.

applicant tracking system

Interessant?

Meer weten over dit onderwerp? Kom in contact met FairSterk