Volg ons op:

Hoe verbeter je de kandidaat beleving? De kandidaat beleving, ook wel candidate experience genoemd, is allesomvattend voor de totale ervaring die een sollicitant opdoet tijdens het sollicitatieproces. Vanaf het moment dat de kandidaat in aanraking komt met jouw organisatie gaat de candidate experience in. Kort gezegd, alle contactmomenten van de kandidaat met de organisatie gedurende het sollicitatieproces. Denk aan het bezoeken van de website, het spreken van medewerkers of het voeren van sollicitatiegesprekken. Het doel is potentiële kandidaten een zo goed mogelijke ervaring mee te geven om ze te boeien en te binden aan de organisatie. 

Hoe verbeter je de kandidaat beleving?

Om de totale ervaring van een kandidaat te verbeteren dien je elk contactpunt te analyseren en te optimaliseren. Al deze contactpunten worden aangeduid door de zogenaamde candidate journey. In deze journey, van een post op social media tot aan de contractbespreking, moet allemaal in orde zijn en het liefst onderscheidend. Hou bijvoorbeeld je sollicitatiegesprekken niet in een saaie kantoorruimte, maar zorg dat er iets te zien is en dat de kandidaat een goede indruk krijgt van het bedrijf.  

Concrete tips over het optimaliseren van de candidate experience

Download direct de whitepaper

Op elk onderdeel (social media, website, verhalen van huidige werknemers, algehele uitstraling, etc) wordt de kandidaat beïnvloed en kun je je als bedrijf dus onderscheiden ten opzichte van je concurrenten. Het verbeteren van de beleving doe je door constant kritisch te kijken naar het proces, maar ook door feedback te vragen aan medewerkers en sollicitanten. 

Conclusie 

Het volledige proces van een eerste contact tot aan de eerste paar maanden van een nieuwe werknemer bepaalt de beleving van een kandidaat. Kijk daarom als bedrijf kritisch naar jezelf. Wat voor rapportcijfer zou jij jezelf geven op basis van alle onderdelen, wat kan er verbeterd worden? Het kan natuurlijk dat er een bepaalde investering benodigd is om dit te realiseren, maar uiteindelijk is jezelf onderscheiden ten op zichte van concurrenten net zo waardevol. 

verbeter kandidaat beleving

 

 

Interessant?

Meer weten over dit onderwerp? Kom in contact met FairSterk