Volg ons op:

Solliciteren… Voor de een geen enkel probleem, voor de ander een zenuwslopende bezigheid. Om je optimaal voor te bereiden geven we een aantal sollicitatietips voor kandidaten

Inmiddels is iedere sollicitant bekend met de standaard voorbereidingen op een sollicitatiegesprek. Het stellen van (open) vragen, een goed uitgewerkt cv ter voorbereiding of nog even (van tevoren) de website doornemen wat het bedrijf voor product heeft en welke mogelijkheden het biedt. Toch zijn er nog genoeg kandidaten die baat hebben bij sollicitatietips

We gaan er vanuit dat we je niet meer hoeven te vertellen wat je ervoor moet doen om goed voorbereid op gesprek te gaan. Toch, het zijn de details de het verschil maken. Aan de hand van deze blog geeft FairSterk je inzicht hoe je ervoor kan zorgen dat jij de meeste kans maakt op een baan door in te spelen op deze details.

Sollicitatietips voor kandidaten 1: Tweerichtingsverkeer

Misschien wel de meest belangrijke. Talent is schaars, bedrijven mogen blij zijn met jou als toekomstig werknemer. Een sollicitatiegesprek is niet alleen voor de werkgever het moment om na te gaan of je voldoet. Het is ook voor jou het moment om je toekomstig werkgever te beoordelen. In hoeverre heeft de werkgever zich voorbereid op je komst. Zijn bijvoorbeeld de gesprekken en de inhoud wel afgestemd op de juiste doelgroep. Als dit niet het geval is, dan kan dat weleens veelzeggend zijn. Kortom, een sollicitatiegesprek werkt twee kanten op. Stel je niet teveel op als ‘sollicitant’.

2. Social Talk

Er wordt gezegd dat de (ongeveer) eerste 20 seconden van een gesprek het meest bepalend zijn. Daarom, oefen op je ‘social talk’. Ieder gesprek; bijvoorbeeld op verjaardagen, in de kroeg of als je iemand probeert te versieren, begint hiermee. Dit is waar de bekende ‘klik’ ontstaat. Begin bijvoorbeeld over het weer (wel een beetje standaard), het nieuws van de dag, of een leuke foto die in de kamer staat van de persoon met wie je praat. Een goede ‘social talk’ is zeer bepalend voor het vervolg van je sollicitatiegesprek. En dus een goede sollicitatietips voor kandidaten.

3. Neem informatie mee om over te praten

Kom nooit met lege handen. Gedurende je studie of als werkervaring heb je vast wel ervaring opgedaan wat relevant is voor de functie waarvoor je op gesprek gaat. Neem documentatie mee op gesprek, of je laptop waarop je projecten kan laten zien.

Dit geeft de werkgever een directe inkijk in je kennis en kunde (waar het uiteindelijk allemaal om gaat tijdens een sollicitatiegesprek) en daarnaast (relevante) informatie om over te praten.

4. Over jezelf vertellen

Komt altijd voor in een sollicitatiegesprek, het moment om wat over jezelf te vertellen. Tip, zorg ervoor dat een werkgever eerst wat over zichzelf heeft verteld. Vraag tijdens dit verhaal door en verzamel informatie wat je vervolgens kan gebruiken in jouw verhaal naar de werkgever. Stem je verhaal over jezelf af op de functie en de persoon die tegenover je zit. Laat verhalen over je zieke hond of kat, puzzelen als hobby, of al je tinder-dates, achterwege. Wees doelgericht, vertel over je carrière/werkervaringen wat relevant is. Persoonlijke informatie is ook belangrijk. Ga op zoek naar de balans.

5. Regeren is vooruitzien

Dit komt voornamelijk neer op een goede voorbereiding. Je kan bijvoorbeeld vragen verwachten over je sterke en zwakke eigenschappen (hoe standaard …), welke relevante projecten je hebt gedaan of wat je belangrijkste competenties danwel ambities zijn.

Waarschijnlijk neem je dit in je voorbereiding mee. Vergeet daarnaast niet je voor te bereiden op hoe je gaat antwoord geeft op de standaard vervolgvraag van de recruiter: ‘waar blijkt dat uit’ of ‘welke voorbeelden kan je hiervan geven’. Denk dus van tevoren goed na over waaruit blijkt (vanuit de praktijk) wat je ambities zijn, hoe je deze probeert te bereiken en hoe je omgaat met met je zwakke eigenschappen in bijvoorbeeld teamverband.

6. Kwaliteit zit in de details!

Onze ervaring is, bij het beheersen van bovenstaande eigenschappen, dat de kans op een goed gesprek en daarbij die leuke baan aanzienlijk groter wordt. Succes met toepassen en horen graag of het heeft geholpen.

sollicitatietips voor kandidaten

Interessant?

Meer weten over dit onderwerp? Kom in contact met FairSterk