Volg ons op:

Iedere twee weken lichten we een aspect uit dat in verband staat met vacatures. Van de moeilijkst vervulbare vacatures tot sectoren met de meest openstaande vacatures. In deze editie zoomen we in op de veelgemaakte fouten in vacatureteksten. Er zijn namelijk nog nooit zoveel openstaande vacatures geweest als het laatste jaar, waardoor de banen tegenwoordig voor het oprapen liggen. In de rubriek ‘Inzoomen op vacatures’ gaan we nader in op al deze vacatures.

Veelgemaakte fouten

86% van de vacatureteksten scoort een onvoldoende, blijkt uit cijfers van Intelligence Group. Deze teksten sluiten totaal niet aan op de wensen van de doelgroep en pullfactoren komen niet voor in de teksten. 53% van de werkzoekenden vindt het daarom lastig om op basis van een vacaturetekst te bepalen of er een potentiële match is. Voor bedrijven is dit zonde omdat je hierdoor zomaar de ideale kandidaat mis kan lopen. FairSterk bespreekt vijf veelgemaakte fouten in vacatureteksten.

Vage tekst en functietitels

Veel vacatureteksten staan vol met lange zinnen, clichés en rijen aan bullets. Een heleboel informatie, maar de echte inhoud is vaak vergeten. Schrijf een tekst die een goed beeld geeft over de functie. Dit zorgt ervoor dat de juiste kandidaten solliciteren en je minder tijd kwijt bent aan niet-passende kandidaten.

Daarnaast zijn er veel originele, maar vage functietitels. Heb jij ook gehoord van een beverage dissemination officer (barman), dream alchemist (creatief directeur) of aqua host (badmeester)? Grote kans dat de persoon die jij nodig hebt niet zoekt op deze functienamen. Vindbaarheid is belangrijk in de overvloed aan vacatures die er vandaag de dag zijn. Zorg daarom voor een functietitel die de lading zo veel mogelijk dekt.

Een onderscheid maken per branche is ook belangrijk. Een projectleider in de bouw heeft hele andere specialisaties dan een projectleider in ICT-branche. Door dit te verwerken in de functietitel van de vacature selecteer je in ieder geval alleen personen met vakkennis en die echt op zoek zijn naar deze baan.

Schrijf vanuit je strategie

Een tweede punt van veelgemaakte fouten in vacatureteksten is dat ze niet geschreven worden vanuit een strategie. Veel vacatureteksten zijn algemeen geschreven en worden hergebruikt voor andere functies. Zo wordt de doelgroep niet getriggerd en is jouw vacature minder aantrekkelijk. Het is erg belangrijk om een duidelijke arbeidsmarktcommunicatiestrategie te hebben en je vacatures volgens deze strategie te schrijven. Dit zorgt ervoor dat de identiteit naar voren komt en dat de tekst overeenstemt met jou kernwaarden. Daarnaast speel je met een goed doordachte strategie veel beter in op de belevingswereld van de doelgroep.

Speel met jouw vacatureteksten in op de ‘candidate experience’

Download direct de whitepaper

Veel te veel functie-eisen

Het schaap met de 5 poten bestaat niet. Dus als je op zoek bent naar de ideale kandidaat die verschillende opleidingen heeft gedaan, klantvriendelijk is, initiatiefrijk en goed met mensen om kan gaan en daarnaast nog vier talen spreekt, dan kan je heel lang zoeken. Volgens Unique knapt 48% van de werkzoekenden af bij een te hoge eisenlijst. Beperk daarom in vacatureteksten de functie eisen tot de vijf belangrijkste.

Vacatures niet ‘Google-proef’

Google for Jobs is vorige maand gelanceerd in Nederland en gaat de manier waarop kandidaten naar een baan zoeken veranderen. Toch zijn veel vacatures nog niet ‘Google-proef’ waardoor ze niet of onvoldoende zichtbaar zijn. Aangezien 73% van de werkzoekenden hun zoektocht naar een nieuwe baan op Google begint, is het heel belangrijk om gevonden te kunnen worden op Google for Jobs.

Lees hier hoe je kan zorgen dat jouw vacatures zichtbaar zijn voor Google. 

Spelfouten

Spelfouten in vacatureteksten is not-done! Uit cijfers van de Universiteit van Utrecht blijkt dat 78% van de hbo’ers twijfelt aan de professionaliteit van een organisatie als ze spelfouten tegenkomen in een vacaturetekst. Grote kans dat je door zo’n fout dus (ideale) kandidaten misloopt. Als je denkt dat spelfouten met een spellingscontrole niet meer voorkomen, dan heb je het mis. Nog steeds zijn spel- en typfouten een veelvoorkomende fout in vacatureteksten. Laat daarom de vacatures nog een extra keer checken door een collega.

Houd deze vijf veelgemaakte fouten in vacatureteksten in je achterhoofd bij het schrijven van een vacature voor een openstaande functie. Zo ga je van een vage vacaturetekst waar potentiele kandidaten op afhaken, naar een onderscheidende, werve(le)nde vacaturetekst.

veelgemaakte fouten in vacatureteksten

Interessant?

Vraag meer informatie op bij Arthur.