Candidate Experience

De candidate experience is allesomvattend voor de totale ervaring die een sollicitant opdoet tijdens jouw sollicitatieproces. Vanaf het moment dat de kandidaat in aanraking komt met jouw organisatie gaat de candidate experience in. Kort gezegd, alle contactmomenten van de kandidaat met je organisatie gedurende het sollicitatieproces. Denk hierbij aan het bezoeken van de website of het voeren van sollicitatiegesprekken. Het verbeteren van de experience heeft uiteindelijk als doel potentiële kandidaten een zo goed mogelijke ervaring mee te geven tijdens de sollicitatieprocedure. Hierdoor ben jij in staat ze eerder te boeien en sneller te binden aan de organisatie.

Communicatiestrategie met candidate experience

De kandidaatbeleving bepaalt voor een groot deel je werkgeversidentiteit en communicatiestrategie. De kandidaatbeleving kent 4 fases.

  1. Eerste contactmoment online en/of offline;
  2. De eerste screening;
  3. Sollicitatiegesprekken en selectie;
  4. Het aanbod en de onboarding;

Toevoegen van beleving

In elke fase is de kandidaatbeleving van belang om voor de kandidaat de aantrekkelijke werkgever te zijn en te blijven. Het toevoegen van beleving aan je kandiddaatbeleving doe je door middel van de fase te analyseren:

  • Hoe komt de kandidaat in aanraking met ons?
  • Wat voor informatie krijgt de kandidaat van ons te zien?
  • Is de informatie uitnodigend voor de kandidaat?
  • Voelt de kandidaat zich aangesproken?
  • Wat zijn de vervolgstappen voor de kandidaat?

Met een optimale experience zorg je voor een sterker employer brand. Anders gezegd, het is een belangrijk onderdeel van je arbeidsmarktcommunicatie. Hoe beter de ervaring van een kandidaat in het proces, hoe meer je als bedrijf onderscheidend kan zijn ten opzichte van je concurrentie. Deze beleving kan net het verschil zijn voor een toptalent of latent werkzoekende om te kiezen voor een organisatie.

Let op! het is belangrijk dat de beleving tijdens het proces ook overeenkomt met de werkelijke ervaring en beleving van de medewerkers op de werkvloer.

Interessant! Vraag een gratis adviesgesprek aan over het verbeteren van jouw candidate experience