Volg ons op:

Recruitment marketing is een gerichte strategie en tactiek welke wordt toegepast om kandidaten te vinden, te boeien en te binden. Door middel van o.a. content marketing, email nurturing, social & mobile recruiting in combinatie met SEO, jobsites, referrals, talenten networks, events, en CRM wordt de relatie met kandidaten aangegaan om ze uiteindelijk te verleiden tot een sollicitatie.

Het werven van talent met recruitment marketing

De ‘War for Talent’ is al langere tijd gaande en wordt steeds heviger, marketing speelt hierin een belangrijke rol. Iedereen is op zoek naar de toppers in de markt en probeert deze op allerlei manieren aan zich te binden. Zonder talent is groei niet mogelijk en in de huidige economie zijn veel bedrijven juist groeiende. Recruiters konden het werk lang af met vacatures schrijven, job sites, events, referrals en de database, maar tegenwoordig is dat volledig verleden tijd. Voor het werven van talent is een echte marketing benadering nodig en zodoende is het vak geboren. Binnen het vakgebied zie je verschillende termen terugkomen, waaronder bijvoorbeeld arbeidsmarktcommunicatie en employer branding. Deze termen zijn allemaal verwant en verweven met marketing en recruitment.

Schaarste

Schaarste vraagt om creativiteit en een bewuster aanpak van de te benaderen doelgroep.  Daarnaast neigen we tegenwoordig steeds meer naar een ‘betekenis economie’ met meer maatschappelijke betrokkenheid. Dit leidt ertoe dat mensen bewuster kiezen voor een werkgever die in dit plaatje past. Met behulp van marketing is het dus belangrijk om de meerwaarde van een bedrijf/werkgever aan te duiden. Een gedegen strategie arbeidsmarktcommunicatie is voor veel bedrijven een belangrijke basis om de recruitment doelstellingen te behalen. Met een recruitment marketing of arbeidsmarktcommunicatie strategie speel je in op het gedrag, leefmilieu en de interesses van jouw specifieke doelgroep. Dit gebeurt via allerlei kanalen die tot voor kort onbekend terrein waren voor een recruiter. De recruiter is nu genoodzaakt om samen te werken met marketing, er ontstaan zelfs specifieke functies zoals bijvoorbeeld een specialist arbeidsmarktcommunicatie of de recruitment marketeer.

Lijkt het je leuk om als recruitment of arbeidsmarktcommunicatie specialist te werken in samenwerking met een creatief bureau? Bekijk dan onze vacatures en visie.

Zelf je werkgeversmerk verbeteren? ga voor inbound recruitment marketing. Lees hoe.

  • Wat is inbound recruitment marketing?
  • Hoe kan je jezelf onderscheiden op de arbeidsmarkt?
  • Hoe je zelf stapsgewijs je eigen recruitment marketing kan optimaliseren
Download de handleiding!

Recruitment marketing en arbeidsmarktcommunicatie

Recruitment marketing is een belangrijk onderdeel van je algehele arbeidsmarktcommunicatie. Er zijn hierin veel raakvlakken met traditionele marketing en communicatie. Je kunt deze zien als een specialisatie gericht op het verkopen van je bedrijf als werkgever, ook wel employer branding genoemd. In dit geval is je bedrijf als werkgever het ‘product’ dat je op de markt wil brengen middels je marketing en communicatie. Doel, zie definitie, is het aantrekken van (potentieel) talent en het vergroten van de candidate experience.

Enkele belangrijke onderdelen zijn bijvoorbeeld:

  • Duidelijk strategie (plan van aanpak)
  • Uitwerken van de werkgeversidentiteit
  • Het onderzoeken van de doelgroep
  • Zowel intern als extern meenemen
  • Vormgeving
recruitment marketing

Super interessant?

Meer kennis bij FairSterk.