Volg ons op:

Wat is candidate experience?

Wat is candidate experience is een belangrijke, veelomvattende vraag. Het is allesomvattend voor de totale ervaring die een sollicitant opdoet tijdens het sollicitatieproces. Vanaf het moment dat de kandidaat in aanraking komt met jouw organisatie gaat de candidate experience in. Kort gezegd, alle contactmomenten van de kandidaat met de organisatie gedurende het sollicitatieproces. Denk aan het bezoeken van de website, het spreken van medewerkers of het voeren van sollicitatiegesprekken. Het doel is potentiële kandidaten een zo goed mogelijke ervaring mee te geven om ze te boeien en te binden aan de organisatie.

Communicatiestrategie met candidate experience

De vraag ‘wat is candidate experience?’ valt samen met meerdere onderwerpen. De experience wordt gevormd door de candidate journey, wat betekent dat je deze in kaart moet brengen. Als we naar de candidate journey kijken zien we dat deze uit een aantal fases bestaat. Onder andere de onderstaande fases zijn er onderdeel van.

 1. Eerste contactmoment online en/of offline;
 2. De eerste screening;
 3. Sollicitatiegesprekken en selectie;
 4. Het aanbod en de onboarding;

Ga zelf aan de slag met het optimaliseren van je candidate experience.

 • Wat is de candidate experience?
 • Wat is er zo belangrijk aan een goede candidate experience?
 • Welke voordelen biedt een creatieve RPO bij het optimaliseren van de candidate experience?
Download de handleiding!

Toevoegen van beleving

In elke fase van deze journey is de kandidaat beleving van belang om voor de kandidaat de aantrekkelijke werkgever te zijn en te blijven. Het toevoegen van beleving aan je kandidaat beleving doe je door middel van de fase te analyseren:

 • Hoe komt de kandidaat in aanraking met ons?
 • Wat voor informatie krijgt de kandidaat van ons te zien?
 • Is de informatie uitnodigend voor de kandidaat?
 • Voelt de kandidaat zich aangesproken?
 • Wat zijn de vervolgstappen voor de kandidaat?

Door constant kritisch te zijn naar jouw eigen proces, verbeter je de candidate experience. Dit is iets wat continue moet plaatsvinden. Hierbij kun je sollicitanten vragen om hun feedback, zodat je deze kunt meenemen in een volgende verbeterslag. Dit hebben wij bijvoorbeeld ook voor onze klant Kooiman Marine Group gedaan. Dit leverde ons een mooi plekje op in de serie ‘campagne van de week’ op Werf&.

Hoe het zover kwam? Het bedrijf wilde destijds minder afhankelijk worden van detacheringsbureaus en de regie rondom werving en selectie meer in eigen hand nemen.

Nu de vraag ‘wat is candidate experience?’ voor een groot deel beantwoord is, weet je dat je met een optimale candidate experience zorgt voor een sterker employer brand. Anders gezegd, het is een belangrijk onderdeel van je arbeidsmarktcommunicatie. Hoe beter de ervaring van een kandidaat in het proces, hoe meer je als bedrijf onderscheidend kan zijn ten opzichte van je concurrentie. Deze beleving kan net het verschil zijn voor een toptalent om te kiezen voor een organisatie. Daarnaast, het is belangrijk dat de beleving tijdens het proces ook overeenkomt met de werkelijke ervaring en beleving van de medewerkers op de werkvloer.

‘Wat is candidate experience?’ is dus niet de enige vraag is die je jezelf moet stellen!

Wat is candidate experience

Super interessant?

Meer kennis bij FairSterk.