Volg ons op:

Referral recruitment, ook wel via-via werving genoemd, is een strategie waarbij kandidaten worden gezocht via eigen medewerkers. Hierbij worden medewerkers als ambassadeurs van de organisatie ingezet naar de zoektocht voor nieuwe medewerkers. Er zijn verschillende vormen van referral, de twee vormen die het meest worden gebruikt zijn:

Employee referral recruitment

Bij employee referral wordt de medewerker ingezet voor het vervullen van een openstaande vacatures. Dit is de meest interessante vorm van referral om in te zetten.

Open referral recruitment

Bij open referral wordt er gebruik gemaakt van een netwerk van een organisatie of intermediair.

Wat is het / kan je ermee

Met referral voeg je een extra kanaal toe om potentiële medewerkers te benaderen. Met een krappe arbeidsmarkt is het van belang om als organisatie op verschillende manieren naar buiten te treden met openstaande vacatures en te investeren in de lange termijn van recruitment. Inzet van eigen personeel is een slimme en snelle manier om de directe omgeving en doelgroep te benaderen. Je eigen medewerkers zijn tenslotte ambassadeurs en kunnen de werkzaamheden, sfeer en organisatie goed overbrengen.

Uit onderzoek blijkt dat 10% van de arbeidsmarkt actief werkzoekend is, en 60% latent werkzoekend. Met de inzet van jouw medewerkers kom je een stap dichterbij het benaderen van de 60% latent werkzoekende. Daarnaast hebben zij vaak een groot netwerk welke zij relatief makkelijk kunnen bereiken. Zie het als mond-tot-mond reclame.

Referral recruitment werkt beter wanneer er een goede basis staat. Zelf deze basis creëren? Ga aan de slag met onze handleiding.

  • stapsgewijs opzetten van recruitment en arbeidsmarktcommunicatie;
  • handvatten waar je op moet letten;
  • hoe je de investering meetbaar maakt.
Download de handleiding

Wat zijn de voordelen van referral recruitment?

  • Betrokkenheid binnen de organisatie neemt toe
  • Bovengemiddeld hoge kwaliteit kandidaten
  • Betrouwbare bron
  • Snelle resultaten
  • Lage kosten
  • Minder verloop van personeel

Door gericht met referral aan de slag te gaan bereik je sneller de doelgroep en zorg je sneller voor betrokkenheid bij zowel de medewerker als bij de potentiële medewerker.

referral recruitment

Super interessant?

Meer kennis bij FairSterk.